lördag 18 april 2009

Frihet och ansvar

Domen mot Pirate Bay var naturligtvis rätt, upphovsrätten är inte ännu anpassad till Internet. Påföljderna däremot orimliga, speciellt om man jämför med domar för mord, våldtäkter och misshandel. Domen var dock olycklig ur två aspekter, underhållsindustrin blir inte motiverad att anpassa sig till utvecklingen i brårasket och anonymitetstekniken får onödig draghjälp.

Massmedia, som har före Internet varit från de få till massorna, har inneburet ett veritabelt Klondyke för underhållsindustrin men knappast gett oss bättre litteratur och musik än under tiden före massmedia. Med Internet bryts detta mönster, ett paradigmskifte således, knappast nått problem för oss konsumenter.

Anonymetet på nätet åtminstone gentemot rättsväsendet är helt oacceptabelt, barnporr och terrorism är ett alldeles för högt pris som vi inte kommer att vara beredda att betala.

Förespråkare för friheten på Internet t ex HAX och Isobel Hadley-Kamptz har rätt vad gäller just friheten men fel om anonymiteten. Läs Isobel Hadley-Kamptz här.

På Internet ska de finnas frihet men under ansvar, att ansvar som ska kunna utkrävas i efterhand.

Inga kommentarer: